Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Mini ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ και ΚΑΤΑΪΦΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτύρι νερό 
1 ποτύρι ζάχαρη
1 κ.γ γλυκόζη
φλούδα από λεμόνι 
1/2 ξύλο κανέλας
3 - 4 γαρύφαλλα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ - ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
 1 πακέτο φύλλο Βυρητού
585gr γάλα
116gr ζάχαρη
60gr νισεστέ 
30gr κορν φλαουρ 
βανίλια 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ - ΚΑΤΑΙΦΙ 
 φύλλο καταϊφι
φυστίκι αιγίνης τριμμένο
αμύγδαλο τριμμένο ( ή καρύδι )
αν θέλετε προσθέτετε λίγο κανέλα σκόνη και γαρύφαλλο σκόνη

λιωμένο βούτυρο για άλλειμα.

ΕΚΤΕΛΑΣΗ

Πρώτα κάνουμε το σιρόπι για να κρυώνει... σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, την γλυκόζη, την λεμονόφλουδα , την κανέλα και τα γαρύφαλλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός το αφήνουμε στην εστία 5 λεπτά και μετά κατεβάζουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει. Το σιρόπι αυτό είναι ελαφρύ ...

 ΚΡΕΜΑ - ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ...  Στην κατσαρόλα μας βάζουμε την ζάχαρη και το γάλα να πάρουν βράση , μόλις γίνει αυτό πέρνουμε ένα μέρος από το γάλα και διαλύουμε σε αυτό το νισεστέ και το κορν φλάουρ, ανακατέυοντας γρήγορα. Το μίγμα το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα και ανακατέυουμε συνεχώς, χαμηλώνουμε την εστία και μόλις αρχίσει το μίγμα και κάνει μεγάλες φουσκάλες είναι ετοιμο και το κατεβάζουμε από το μάτι. Σε όλη την διαδικασία δεν σταματάμε να ανακατέυουμε... μην κολήσει. Στην επιφάνεια τοποθετούμε ένα κομμάτι μεμβράνη για να μην δημιουργηθεί πέτσα στην κρέμα. Όταν κρυώσει η κρέμα την αφρατέυουμε στο μιξερ για να αποκτήσει μια λεία υφή. Είναι έτοιμη για χρήση.

Βουτυρώνουμε το ταψί μας. Ανοίγουμε τα φύλλα , το ένα πάνω στο άλλο και κόβουμε λωρίδες . Όπως βλέπουμε τα φύλλα τα κόβουμε στα τρία μέρη, κάθετα. Ακολουθούμε μια διαδικασία φύλλο - βουτύρωμα - φύλλο , ακολούθως στην μια άκρη τοποθετούμε μια κουταλιά κρέμα, γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και ρολλάρουμε δημιουργώντας τα γαλακτομπουρεκάκια. Τα στοιχίζουμε στο ταψί.Συνεχίζοντας στα καταϊφάκια.''Ξεμαλλιάζουμε'' το καταϊφι ελαφρά ,χωρίζουμε σε μικρά τμήματα στρώνοντάς τα και τοποθετούμε στο κέντρο -ψηλά την επιθυμητή ποσότητα γέμισης ξηρών καρπών. Ρολλάρουμε μέτρια σφικτά, δημιουργώντας καταϊφάκια σε σχήμα και μέγεθος μινι ντολμά. Τα στοιχίζουμε στο ταψί . Βουτυρώνουμε από πάνω γεναιόδωρα. Συνήθως για να έχουμε ποικιλία στο ένα ταψί βάζω και τα δύο είδη σιροπιαστού γλυκού και τα ψήνω μαζί.
Προθερμένουμε το φούρνο και ψήνουμε στους  170*C μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σιροπιάζουμε μετά το ξεφούρνισμα , περιχύνοντας το σιρόπι παντού και σιγά-σιγά....


 tips ... Η κρέμα θέλει οπωσδήποτε αφράτεμα
            Σιροπιάζουμε ζεστό γλυκό - κρύω σιρόπι ... αλλιώς  το γλυκό θα γίνει σαν ''λαπας'' και η κρέμα μπορεί να φαίνεται σαν '' κομμένη''
           Αμα δούμε οτι το γλυκό κατά το ψήσιμο μας ''αρπάζει'' γρήγορα από πάνω , σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο... είναι απαραίτητο το αργό ψήσιμο για να μην είναι άψητα τα φύλλα μέσα.  


 

 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

Εκτός από σκέτα , μπορείτε να τα φάτε με παγωτό. Μπορείται ακολούθως και τα καταϊφάκια να τα συνοδέψετε με μερέντα από πάνω ....μμμμμμμμμμμμ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



 

  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου